Różowe ciasto z owocową masą budyniową

2021-03-29
Różowe ciasto z masą budyniową
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Łatwe w przygotowaniu ciasto z delikatnie owocową masą budyniową. Świetnie sprawdzi się w zastępstwie dziewczęcego urodzinowego tortu, wystarczy pięknie je przybrać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 galaretka (owoce leśne/malina/żurawina)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka utrzeć z olejem, cukrem i jogurtem. Do masy dodać białka i mąkę i wymieszać.
  • Przelać ciasto do blaszki i piec 30 min w 160 st. C. Wyjąć i ostudzić.
  • W niepełnej szklance zimnego mleka rozprowadzić budyń.
  • Resztę mleka zagotować, dodać rozprowadzony budyń i galaretkę.
  • Zdjąć z ognia i gorąca jeszcze masę wyżyć na ciasto.