Roladowy torcik serowy
2021-03-29
średni
75 min
4
Roladowy torcik serowy jest wyśmienity, kolorowy, idealny na imprezę. Choć wymaga nieco pracy, to jednak efekt jest tego warty. Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- Rolada biszkoptowa:
- 90 g masła lub margaryny
- 6 jaj
- 175 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g konfitury wiśniowej
- Masa:
- 600 g twarogu
- 200 g śmietany 30%
- 1 opak. cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka czarna porzeczka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tłuszcz roztop, żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawaj na przemian mąkę i pianę z białek.
- Masło wymieszaj z niewielką ilością masy, dodaj do pozostałej masy i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180
o C, na blaszce wyłożonej pergaminem rozprowadź ciasto i piec ok. 12 min. - Upieczony biszkopt wyłóż na oprószoną cukrem ściereczką i usuń papier.
- Konfiturę rozsmaruj na biszkopcie, a następnie ciasto zwiń roladę. Odstaw do wystudzenia.
- Dzień wcześniej przygotuj galaretki: cytrynową, agrestową i czarną porzeczkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstaw do lodówki aby stężały.
- Twaróg zmiel 3-krotnie. Zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Galaretkę truskawkową rozpuść w 1 szklance wody.
- Śmietanę ubij.
- Galaretki przygotowane wcześniej wyciągnij ze szklanki i pokrój w kostkę.
- Czekoladę drobno posiekaj.
- Do masy serowej dodaj tężejącą truskawkową galaretkę, dokładnie zmiksuj, następnie dodaj ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dużą miskę, wyłóż jąć folią aluminiową.
- Roladę biszkoptową pokrój w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłóż plastrami rolad (kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
- Do tak wyłożonej roladami miski przełóż masę, wygładź i przykryj pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
- Gdy masa stężeje ciasto przełóż na talerz i usuń folię.