Roladowy torcik serowy

2021-03-29
Roladowy torcik serowy
Autor: Shutterstock Rolada z biszkoptu z konfiturą, pokrojona  na plastry, to jako efektowna część torciku.
średni
75 min
4

Roladowy torcik serowy  jest wyśmienity, kolorowy, idealny na imprezę. Choć wymaga nieco pracy, to jednak efekt jest  tego warty. Wypróbuj nasz przepis!

 

SKŁADNIKI

  • Rolada biszkoptowa:
  • 90 g masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • 175 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g konfitury wiśniowej
  • Masa:
  • 600 g twarogu
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka czarna porzeczka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tłuszcz roztop, żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno.
  • Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawaj na przemian mąkę i pianę z białek.
  • Masło wymieszaj z niewielką ilością masy, dodaj do pozostałej masy i wymieszaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 180oC, na blaszce wyłożonej pergaminem rozprowadź ciasto i piec ok. 12 min.
  • Upieczony biszkopt wyłóż na oprószoną cukrem ściereczką i usuń papier.
  • Konfiturę rozsmaruj na biszkopcie, a następnie ciasto zwiń roladę. Odstaw do wystudzenia.
  • Dzień wcześniej przygotuj galaretki: cytrynową, agrestową i czarną porzeczkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstaw do lodówki aby stężały.
  • Twaróg zmiel 3-krotnie. Zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy.
  • Galaretkę truskawkową rozpuść w 1 szklance wody.
  • Śmietanę ubij.
  • Galaretki przygotowane wcześniej wyciągnij ze szklanki i pokrój w kostkę.
  • Czekoladę drobno posiekaj.
  • Do masy serowej dodaj tężejącą truskawkową galaretkę, dokładnie zmiksuj, następnie dodaj ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj dużą miskę, wyłóż jąć folią aluminiową.
  • Roladę biszkoptową pokrój w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłóż plastrami rolad (kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
  • Do tak wyłożonej roladami miski przełóż masę, wygładź i przykryj pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
  • Gdy masa stężeje ciasto przełóż na talerz i usuń folię.