Placek „Śliwki w czekoladzie”: obłędny przepis na ciasto z kremem i czekoladą

Placek „Śliwki w czekoladzie”: obłędny przepis na ciasto z kremem i czekoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placek biszkoptowy z kremem i śliwkami w czekoladzie w formie tortu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Placek „Śliwki w czekoladzie” jest tak smaczny, że rodzina będzie Was prosić o dokładkę, albo dwie. Oto obłędny przepis na ciasto przekładane kremem i zwieńczone warstwą śliwek w czekoladzie. Po prostu pycha!

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 duże jajka

  • 110 g mąki pszennej

  • 15 g kakao

  • 150 g cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 500 ml mleka

  • 2 żółtka

  • 4 łyżki cukru

  • 16 g cukru waniliowego

  • 3 łyżki mąki pszennej, na niewielkim wzniesieniu

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, na lekkim wzgórzu

  • 250 g oleju

  • Warstwa śliwkowo-czekoladowa:

  • 400 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich

  • 150 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)

  • 100 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę pszenną i kakao, przesiej razem.

  • Oddziel białka od żółtek. Dodaj proszek do pieczenia do żółtek, dobrze wymieszaj. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, łyżka po łyżce, nadal ucierając. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia.

  • Ciasto wylej do foremki o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut lub do próby suchego patyczka.

  • Krem: Połowę mleka wymieszaj z żółtkami, skrobią i mąką, aby nie było grudek. Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej mieszankę mleka i żółtek i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij masło i dodaj otrzymany budyń łyżka po łyżce, aż do uzyskania puszystego kremu.

  • Krem rozprowadź na wystudzonym biszkopcie (biszkopt można skropić wcześniej mocnym naparem herbacianym).

  • Warstwa śliwki: Śliwki suszone gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 30 minut. Śliwki kalifornijskie wystarczy gotować 5 minuty lub namoczyć wcześniej w koniaku. Osusz śliwki na ręczniku papierowym, pokrój na małe kawałki i rozprowadź na kremie. Czekoladę rozpuść i polej śliwki.

  • Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).