Placek „Śliwki w czekoladzie”: obłędny przepis na ciasto z kremem i czekoladą

Placek Śliwki w czekoladzie przepis
Autor: Shutterstock Placek biszkoptowy z kremem i śliwkami w czekoladzie w formie tortu
łatwy
60 min
4

Placek „Śliwki w czekoladzie” jest tak smaczny, że rodzina będzie Was prosić o dokładkę, albo dwie. Oto obłędny przepis na ciasto przekładane kremem i zwieńczone warstwą śliwek w czekoladzie. Po prostu pycha!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej, na niewielkim wzniesieniu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, na lekkim wzgórzu
  • 250 g oleju
  • Warstwa śliwkowo-czekoladowa:
  • 400 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich
  • 150 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
  • 100 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę pszenną i kakao, przesiej razem.
  • Oddziel białka od żółtek. Dodaj proszek do pieczenia do żółtek, dobrze wymieszaj. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, łyżka po łyżce, nadal ucierając. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia.
  • Ciasto wylej do foremki o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut lub do próby suchego patyczka.
  • Krem: Połowę mleka wymieszaj z żółtkami, skrobią i mąką, aby nie było grudek. Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej mieszankę mleka i żółtek i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij masło i dodaj otrzymany budyń łyżka po łyżce, aż do uzyskania puszystego kremu.
  • Krem rozprowadź na wystudzonym biszkopcie (biszkopt można skropić wcześniej mocnym naparem herbacianym).
  • Warstwa śliwki: Śliwki suszone gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 30 minut. Śliwki kalifornijskie wystarczy gotować 5 minuty lub namoczyć wcześniej w koniaku. Osusz śliwki na ręczniku papierowym, pokrój na małe kawałki i rozprowadź na kremie. Czekoladę rozpuść i polej śliwki.
  • Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej