Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Placek „Śliwki w czekoladzie”: obłędny przepis na ciasto z kremem i czekoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Placek biszkoptowy z kremem i śliwkami w czekoladzie w formie tortu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Placek „Śliwki w czekoladzie” jest tak smaczny, że rodzina będzie Was prosić o dokładkę, albo dwie. Oto obłędny przepis na ciasto przekładane kremem i zwieńczone warstwą śliwek w czekoladzie. Po prostu pycha!
Składniki
Ciasto:
4 duże jajka
110 g mąki pszennej
15 g kakao
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 ml mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej, na niewielkim wzniesieniu
2 łyżki skrobi ziemniaczanej, na lekkim wzgórzu
250 g oleju
Warstwa śliwkowo-czekoladowa:
400 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich
150 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
100 g masła
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę pszenną i kakao, przesiej razem.
Oddziel białka od żółtek. Dodaj proszek do pieczenia do żółtek, dobrze wymieszaj. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, łyżka po łyżce, nadal ucierając. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia.
Ciasto wylej do foremki o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut lub do próby suchego patyczka.
Krem: Połowę mleka wymieszaj z żółtkami, skrobią i mąką, aby nie było grudek. Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej mieszankę mleka i żółtek i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij masło i dodaj otrzymany budyń łyżka po łyżce, aż do uzyskania puszystego kremu.
Krem rozprowadź na wystudzonym biszkopcie (biszkopt można skropić wcześniej mocnym naparem herbacianym).
Warstwa śliwki: Śliwki suszone gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 30 minut. Śliwki kalifornijskie wystarczy gotować 5 minuty lub namoczyć wcześniej w koniaku. Osusz śliwki na ręczniku papierowym, pokrój na małe kawałki i rozprowadź na kremie. Czekoladę rozpuść i polej śliwki.
Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!