Kopa śląska: obłędny przepis na kokosowy deser z twistem z Ornontowic [LATO Z RADIEM]

Kopa śląska: obłędny przepis na kokosowy deser z twistem z Ornontowic [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopa śląska - deser z bezików, kremu i ananasa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kopa ornontowicka to mało znany poza Śląskiem przepis na rewelacyjne ciasto kokosowe z procentami. Kopa ornontowicka wygrywa regularnie konkursy kulinarne, można ją dostać w ornontowickich i mikołowskich cukierniach. A wymyśliły ją panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic, z Magdaleną Owczarek na czele. Oto przepis na doskonały deser dla dorosłych!

Składniki

  • Na kokosowe beziki:

  • 6 białek z jajek o temperaturze pokojowej

  • 12 łyżek drobnego cukru

  • 400 g wiórków kokosowych

  • Na krem:

  • 1 kostka masła

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 250 ml słodkiej śmietanki 36%

  • oraz

  • 1 puszka ananasa

  • 100 g rodzynek

  • 100 g migdałów

  • 200 ml spirytusu

  • Na dekorację:

  • gorzka czekolada, starta lub stopiona

  • orzechy włoskie, uprażone i posiekane

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubijamy w ciepłej kąpieli wodnej, wstawiamy garnek do drugiego garnka z ciepłą wodą, z cukrem na sztywną bielejącą pianę, dosypujemy wiórki cały czas ubijając.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st, płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy placki różnej wielkości tak, aby po upieczeniu stworzyły kopiec.

  • Pieczemy wszystkie do zezłocenia, studzimy.

  • W tym czasie przygotowujemy krem: miksujemy masło, osobno ucieramy jajka z cukrem, które cienką strużką wlewamy do miksowanego tłuszczu. Pod koniec dolewamy powoli spirytus.

  • Kroimy ananas i pozostałe bakalie w kostkę, dokładamy do masy, mieszamy.

  • Ostudzone placki bezowe nasączamy sokiem z ananasa, przekładamy masą.

  • Ubijamy śmietankę na sztywno, pokrywamy nią utworzony kopiec i posypujemy tartą lub polewamy stopioną ciemną czekoladą.

  • Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby smaki zaczęły się przenikać. Smacznego!

Ocena: 3