Ciasto KOPIEC KRETA z bananami: łatwy przepis na pyszne ciasto z kremem

Ciasto KOPIEC KRETA z bananami: łatwy przepis na pyszne ciasto z kremem
Autor: Shutterstock Kopiec kreta - pyszne domowe ciasto z kremem i bananami
łatwy
30 min
4

Szukasz słodkiej inspiracji? Upiecz ciasto KOPIEC KRETA z bananami. Nie zmęczysz się przygotowaniem tego przysmaku, a Twoi bliscy będą zachwyceni smakiem i efektowną forma ciasta z kremem. Wszystkie składniki ciasta są dostępne, a instrukcja przygotowania jasna i zrozumiała. Kiedy podaję to ciasto na deser, wszyscy zawsze pytają mnie o przepis na słodki kopiec kreta. A to takie proste! Zaczynajmy! 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 135 g mąki
  • 20 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 50 ml wody gorącej
  • 135 g cukru
  • 3 białka
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1 forma 18 cm średnicy
  • Na krem i nadzienie:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru
  • 180 g serka mascarpone
  • 50 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 banany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.
  • Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. 
  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości. 
  • Wlać 50 ml gorącej wody i nadal ucierać. 
  • Białka ubić z sola na sztywną pianę.
  • Do masy żółtkowej dodać pianę z białek i połowę mieszanki suchych składników. Wymieszać delikatnie za pomocą rózgi. Następnie dodać pozostałą mąkę z dodatkami i ponownie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem. Piec 30 minut w 180°C.
  • Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić. Następnie wydrążyć pozostawiając na kształt miski pozostawiając ścianki i spód o grubości około 3 cm.
  • Wydłubane ciasto rozdrobnić w malakserze na okruchy.
  • Jogurt naturalny zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone oraz słodkie mleko skondensowanego i ponownie zmiksować na jednorodny krem.
  • Wydrążoną podstawę ciasta posmarować 2-3 łyżkami kremu. Staranie pokryć kremem dno i boki. 
  • Na dnie ułożyć koliście obrane banany, przecięte na pół dla ułatwienia zadania. 
  • Na bananach ułożyć porcję kremu. Wyrównać. Następnie nałożyć resztę kremu w formie kopca. 
  • Krem pokryć okruchami ciasta, lekko wklepując okruszki w kopczyk z kremu.
  • Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły. 
  • Przed podaniem pokroić. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej