Biszkopty z czekoladowym kremem mascarpone: sprytny przepis na pyszne ciastka bez pieczenia

2021-03-29
Biszkopty z czekoladowym kremem mascarpone: sprytny przepis na pyszne ciastka bez pieczenia
Autor: Shutterstock Gotowe biszkopty przełożone kremem czekoladowym
łatwy
30 min
4

Podłużne biszkopty Lady Fingers lub Savoiardi znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy przełożyć je czekoladowym kremem mascarpone i w ciągu kilku chwil wyczarujecie pyszne ciastka z kremem bez pieczenia. Sprytny sposób na efektowny deser! Polecam!

Masz apetyt na więcej? Oto kilka sprytnych przepisów na ciastka bez pieczenia:

Ciastka sezamowe bez pieczenia

Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia

Banofee pie - pyszne ciasto bez pieczenia

Dwukolorowy sernik z mleka bez pieczenia

Cytrynowiec bez pieczenia - pyszne ciasto na deser

SKŁADNIKI

  • 140 g (16-20 sztuk) biszkoptów podłużnych
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 120 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutelli, schłodoznej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (wybierzcie opakowanie foliowe)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę w opakowaniu foliowym (nie otwieraj opakowania) włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby ją rozpuścić. 
  • Opakowanie z płynną czekoladą wstawić do szklanki. Odciąć jeden rożek. 
  • Zmiksować serek mascarpone z nutellą oraz połową rozpuszczonej czekolady (resztę zachować na później). 
  • Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub za pomocą łyżki porcjować na połowę biszkoptów. Każdy biszkopt z kremem przykryć drugim bez kremu. 
  • Wierzch biszkoptów ozdobić płynną czekoladą.