Ciasto z bazylią i białą czekoladą w polewie jogurtowej: przepis

2021-03-29
Wakacyjne ciasto z bazylią
Autor: pixabay.com Wakacyjne ciasto z bazylią.
łatwy
30 min
4

Ciasto z bazylią może zrobić każdy. To pyszny i zdrowy deser, który będzie smakował dorosłym i dzieciom. Wbrew pozorom nie ma ziołowego smaku, ale za to charakteryzuje się pięknym, zielonym kolorem. Sprawdź, jak przygotować ten oryginalny wypiek. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 120 ml mleka
  • 100 g masła
  • tabliczka białej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • doniczka bazylii
  • 1 jajko
  •  
  • POLEWA JOGURTOWA:
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  • Do rondla wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki.
  • Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.
  • Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, sól, całość wymieszać.
  • Do kielicha blendera wsypać liście bazylii, wlać przestudzoną masę z rondla (może być ciepła), zmiksować na jednolitą masę.
  • Następnie dodać jajko i zmiksować. Zieloną masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką na masę bez grudek.
  • Masę wylać na blachę. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
  • Polewa: roztopić białą czekoladę, dodać jogurt i wymieszać. Polać tym ciasto i udekorować listkami bazylii i uprażonymi orzechami.
  • Podawać polane polewą i udekorowane listkami bazylii.