Ciasto cytrynowe na twarożku: wilgotne, słodkie, pyszne

2021-03-29
Ciasto cytrynowe na twarożku: wilgotne, słodkie, pyszne
Autor: Shutterstock Cytrynowe ciasto wilgotne, puszyste i aromatyczne
łatwy
30 min
4

Ciasto cytrynowe na twarożku to bardzo prosty przepis na doskonały deser dla rodziny. Wilgotne, puszyste, pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku skradnie wasze serca.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g sera śmietankowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
  • lukier: 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem do puszystej masy. Dodaj po 1 łyżce serka śmietankowego i ucieraj, aż do wyczerpania składnika.
  • Następnie dodawaj po 1 jajku i ucieraj. Dodaj sok z cytryny i połowę skórki.
  • Na koniec dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednorodne ciasto.
  • Ciasto przelej do posmarowanej masłem formy.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 60 minut.
  • Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy, polać lukrem i posypać skórką cytrynową.