Ciasto cytrynowe - lekkie i pachnące

2021-03-29
Ciasto cytrynowe - lekkie i pachnące
Autor: Shutterstock Babka cytrynowa - piaskowe ciasto o cytrynowym aromacie.
łatwy
20 min
4

Pyszna alternatywą dla drożdżowej babki lub mazurka jest ciasto cytrynowe. Orzeźwia nie tylko smakiem, ale i zapachem. Jest soczyste i niezwykle smaczne. Podajemy dobry przepis.

Rada: Aby ciasto zyskało na aromacie i smaku, możesz dodać do niego łyżkę likieru limoncello.

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru kryształu
  • cytryna
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuść w rondelku, przestudź. Zmiksuj z cukrem kryształem, żółtkami i skórką otartą z połówki cytryny.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Sok wyciśnięty z całej cytryny dolej do masy maślano-cukrowo-żółtkowej. Dodaj przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość mikserem lub utrzyj w makutrze.
  • Na koniec delikatnie wmieszaj pianę ubitą z białek.
  • Przygotuj podłużną foremkę do pieczenia. Wyłóż ją pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 45-50 minut.
  • Upieczone ciasto cytrynowe posyp cukrem pudrem lub ozdób lukrem z dodatkiem soku cytrynowego.