Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Truskawkowa pianka- lekkie ciasto bez pieczenia na letni deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Truskawkowy puszek to lekka pianka owocowa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Truskawkowa pianka to lekki mus owocowy zamknięty w formie ciasta. Delikatny, aksamitny, pachnący truskawkami - idealny na upalne popołudnie. Do kawy lub drinka.
Składniki
0,5 kg truskawek
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie krok po kroku:
Żelatynę zalać 50 ml. zimnej wody i odstawić na 10 min. Gdy napęcznieje podgrzewać ją na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści, uważając aby nie zagotować. Gotową odstaw do przestygnięcia.
Umyte truskawki zmiksować z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem, a następnie połączyć z przestudzoną żelatyną.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu truskawkowego. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wylać do niej masę.
Wierzch udekoruj świeżymi truskawkami i wstaw na noc do lodówki, aby pianka stężała.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska