Truskawkowa pianka- lekkie ciasto bez pieczenia na letni deser

Truskawkowa pianka- lekkie ciasto bez pieczenia na letni deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Truskawkowy puszek to lekka pianka owocowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Truskawkowa pianka to lekki mus owocowy zamknięty w formie ciasta. Delikatny, aksamitny, pachnący truskawkami - idealny na upalne popołudnie. Do kawy lub drinka.

Składniki

  • 0,5 kg truskawek

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 szklanka śmietany 36%

  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę zalać 50 ml. zimnej wody i odstawić na 10 min. Gdy napęcznieje podgrzewać ją na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści, uważając aby nie zagotować. Gotową odstaw do przestygnięcia.

  • Umyte truskawki zmiksować z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem, a następnie połączyć z przestudzoną żelatyną.

  • Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu truskawkowego. Delikatnie wymieszać.

  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wylać do niej masę.

  • Wierzch udekoruj świeżymi truskawkami i wstaw na noc do lodówki, aby pianka stężała.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2