Waniliowe eklerki z kremem i czekoladą - prosty przepis na znakomite eklery

Waniliowe eklerki z kremem i czekoladą - prosty przepis na znakomite eklery

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Eklerki z kremem waniliowym rozpływają się w ustach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Eklerki to podłużne ciasteczka z ciasta parzonego wypełnione słodkim aksamitnym kremem. Wymagają nieco czasu, ale nie są trudne do przygotowania. Proponujemy przepis na waniliowe eklerki z kremem - doskonały pomysł na słodki deser. Puszyste ptysie nadziewane kremem i polane czekoladą wprost rozpływają się w ustach! Zjedz je do kawy lub podaj jako słodki poczęstunek dla gości.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do średniej wielkości garnka wlej wodę ze szczyptą soli oraz dołóż masło. Całość doprowadź do wrzenia.

  • Szybkim ruchem wsyp do wrzątku przesianą wcześniej mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmij je z ognia. Odstaw do wystygnięcia.

  • Gdy ciasto już ostygnie, dodawaj stopniowo lekko roztrzepane jajka. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

  • Rękawem cukierniczym lub łyżką uformuj ptysie. Ułóż je na posmarowanej masłem blaszce, pamiętając o zachowaniu odległości między ptysiami.

  • Ciastka piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 200º C, aż do zarumienienia.

  • Gdy ptysie są już gotowe, nie otwieraj piekarnika przed upływem 15 minut, żeby ciasto nie opadło.

  • Schłodzoną śmietankę 36% ubij z cukrem pudrem i laską wanilii lub ekstraktem waniliowym.

  • Gorące jeszcze ptysie przekrój na pół, nałóż nadzienie i przykryj górną częścią eklerka.

  • Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i polej nią gotowe eklerki. Przed podaniem wstaw pod przykryciem do lodówki.

tip dnia

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego możesz użyć woreczka foliowego z odciętym jednym rogiem. Lepiej wybrać woreczek z grubej folii (na przykład strunowy) - łatwiej się go napełnia ciastem.

Ocena: 5