Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Tiramisu w wersji letniej, czyli tiramisu frutti di bosco!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Tiramisu w nowej odsłonie, czyli tiramisu frutti di bosco. Deser podaje się z aromatycznymi malinami i biszkoptami nasączonymi sokiem malinowym. Jeśli jeszcze ten przepis na tiramisu nie był ci znany, koniecznie wypróbuj wyśmienite połączenie serka mascarpone z ożywczym smakiem malin i innych owoców jagodowych!
Składniki
500 g serka mascarpone
1,5 opakowania biszkoptów
400 g malin
5 jajek
50 g cukru
150 ml soku malinowego
Owoce do dekoracji według uznania: maliny, jagody, borówki, porzeczki
Przygotowanie krok po kroku:
Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj ser mascarpone, a następnie ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj pucharki i ułóż w nich biszkopty, nasączone sokiem malinowym. Przykryj biszkopty kremową masą, a na wierzchu ułóż maliny. Z drugą warstwą postępuj podobnie. Ułóż biszkopty nasączone sokiem malinowym, przykryj masą i ponownie udekoruj malinami.
Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców: jagód, borówek, malin, porzeczek.