Rolada red velvet z bitą śmietaną

Rolada red velvet z bitą śmietaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerwona rolada z bitą śmietana - pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Czerwona rolada z bitą śmietaną to smakowity deser nie tylko na walentynki. Przepis na ciasto red velvet warto wykorzystać zawsze, gdy pragniemy zabłysnąć czymś pysznym i efektownym wizualnie. Jak zrobić taką czerwoną roladę z bitą śmietaną? Podajemy sprawdzony przepis na pyszny deser! 

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1/4 szklanki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 4 duże jajka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 2 łyżki maślanki

  • 1 łyżeczka destylowanego octu białego

  • 30 ml czerwonego barwnika spożywczego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 350 ml śmietany 30%

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połącz w średniej misce suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

  • W innej misce zmiksuj na średnich obrotach jajka (2-3 minuty). Cały czas miksując dodaj cukier i olej, następnie wlej maślankę, ocet, czerwony barwnik i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania aksamitnej masy o jednolitym kolorze. Dodaj mieszankę suchych składników i miksuj aż wszystko dokładnie się połączy.

  • Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadź. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.

  • Odsuń nożem brzegi ciasta od formy i wyłóż placek na rozłożoną ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia. Teraz zroluj ciasto razem ze ściereczką zaczynając od krótszego boku. Ostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. 

  • Gdy ciasto będzie chłodne, odwiń je ze ścierki.

  • Ubij śmietanę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posmaruj nią placek zostawiając 2-centymetrowy margines przy jednym dłuższym boku (zabezpieczenie przed wyciekaniem śmietany). Zwiń roladę i włóż do lodówki na dwie godziny. 

Ocena: 5