Pączki hiszpańskie - aromatyczne oponki z anyżkową nutą
Rolada red velvet z bitą śmietaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Czerwona rolada z bitą śmietana - pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Czerwona rolada z bitą śmietaną to smakowity deser nie tylko na walentynki. Przepis na ciasto red velvet warto wykorzystać zawsze, gdy pragniemy zabłysnąć czymś pysznym i efektownym wizualnie. Jak zrobić taką czerwoną roladę z bitą śmietaną? Podajemy sprawdzony przepis na pyszny deser!
Składniki
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki maślanki
1 łyżeczka destylowanego octu białego
30 ml czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
350 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
Połącz w średniej misce suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
W innej misce zmiksuj na średnich obrotach jajka (2-3 minuty). Cały czas miksując dodaj cukier i olej, następnie wlej maślankę, ocet, czerwony barwnik i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania aksamitnej masy o jednolitym kolorze. Dodaj mieszankę suchych składników i miksuj aż wszystko dokładnie się połączy.
Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadź. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Odsuń nożem brzegi ciasta od formy i wyłóż placek na rozłożoną ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia. Teraz zroluj ciasto razem ze ściereczką zaczynając od krótszego boku. Ostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie chłodne, odwiń je ze ścierki.
Ubij śmietanę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posmaruj nią placek zostawiając 2-centymetrowy margines przy jednym dłuższym boku (zabezpieczenie przed wyciekaniem śmietany). Zwiń roladę i włóż do lodówki na dwie godziny.