Kruche rogaliki drożdżowe nadziewane dżemem
2021-03-29
średni
60 min
4
Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki nadziewane pysznym dżemem to doskonały pomysł na słodkości do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI
- 750 g mąki krupczatki
- 750 g kostki drożdży świeżych
- 250 g masła
- 2 jajka oraz 1 żółtko
- 1 jogurt naturalny 200 ml
- szczypta soli
- ulubiona konfitura lub dżem
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczyn drożdżowy to jogurt wymieszany z pokruszonymi drożdżami oraz 2 łyżeczki cukru (zarobić i zostawić do wyrośnięcia).
- Masło zimne połączyć z mąką i rozkłóconymi jajkami. Dodać do tego wyrośnięte drożdże i wyrobić.
- Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce i zostawić do podwojenia objętości.
- Później podzielić ciasto na 2 części, każdą cześć lekko rozwałkować w koło i podzielić na osiem kawałków ( tak jak kroimy pizzę).
- Na każdy kawałek położyć łyżeczkę konfitury lub marmolady, zawinąć i posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec ok 30 min. do ładnego zrumienienia w 180°C (góra-dół).
- Na koniec jeszcze gorące rogaliki polukrować cukrem pudrem roztartym z gorącą wodą. Ciasto na rogaliki nie zawiera cukru i wymaga dosłodzenia lukrem.