Łamańce z makiem inspirowane przepisem Magdy Gessler

2021-03-31
Przygotowywanie kruchych ciasteczek
Autor: thinkstockphotos.com Łamańce możesz zrobić w dowolnym kształcie 
średni
80 min
4

Na Boże Narodzenie wypróbuj przepis na łamańce z makiem inspirowany  recepturami Magdy Gessler, kruche ciasteczka podawane ze słodką masą makową. Łamańce z makiem będą pyszną przekąską na świąteczny deser. Sprawdź, jak robi je szefowa "Kuchennych rewolucji". 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg maku
  • 1 l mleka
  • Laska wanilii
  • 200 g rodzynek
  • 50 g rumu
  • Szklanka czarnej herbaty
  • Kieliszek amaretto i zapach migdałowy
  • Kubek smażonej skórki pomarańczowej
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g migdałów
  • Skórka 4 cytryn
  • Kogel mogel z 6 żółtek
  • Szklanka cukru
  • 6 białek ubitych z solą
  • Kostka masła
  • Szklanka miodu miodu
  • Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, jajko, sól, skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masa: Do wrzącego mleka wsypać mak i dodać wanilię. Rodzynki wrzucić do wrzącej herbaty z rumem.
  • Wylać mak na sito. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić mak, dodać bakalie, skórki i miód. Rodzynki odsączać z herbaty i wrzucić na patelnię. Prażyć wszystko, aż zacznie pachnieć.
  • Do ostygłego maku dodać kogel mogel i mieszać. Ubić białka na sztywno i dodać do masy makowej.
  • Ciasto: Z podanych składników wyrobić ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, uformować kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. 
  • Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Pociąć ciasto na 3-centymetrowe pasy, następnie podzielić je na romby. Wycięte romby piec na blasze w 180 stopni C przez ok. 15 minut
  • Wlać do miseczki masę makową. Zostawić do następnego dnia. Podawać z wetkniętymi w masę łamańcami.