Kostka czekoladowa MARS: łatwy przepis na domowy deser z dmuchanego ryżu

Kostka czekoladowa MARS: łatwy przepis na domowy deser z dmuchanego ryżu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowa kostka a la batoniki Mars jest chrupka, słodka i pyszna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kostka czekoladowa MARS to łatwy i tani przepis na rozmnożenie ulubionych smaków. Ten domowy deser z dmuchanego ryżu i karmelowo-czekoladowych batoników zawsze się udaje. Tak, jest słodki. Tak, jest tłusty. Ale bardzo smaczny! Nie chcesz przytyć? Słodycze jedz z umiarem!

Składniki

  • 60 g masła

  • 4 batony Mars (po 53 g każdy), pokrojone na małe kawałki

  • 3 szklanki dmuchanego ryżu

  • 200 g (2 tabliczki) czekolady mlecznej, posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dodaj masło do rondla i podgrzej.

  • Do stopionego masła dodaj pokrojone batoniki Mars. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia.

  • Uwaga: Jeśli masło i rozpuszczone batoniki zaczną się oddzielać podczas topnienia, to natychmiast zdejmij rondel z gazu i energicznie wymieszaj masę.

  • Do stopionej masy dodaj dmuchany ryż i wymieszaj.

  • Masę przełóż do natłuszczonej formy kwadratowej o wymiarach 20 x 20 cm.

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj.

  • Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch masy czekoladowo-ryżowej. Wyrównaj szpatułką.

  • Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  • Przed podaniem pokrój na kwadraty.

Zobacz jak zrobić efektowny i łatwy deser MROWISKO:

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).