Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Czekoladowe ciasto z polewą: pyszny deser według przepisu babci Halinki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Czekoladowe ciasto z polewą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Czekoladowe ciasto z polewą jest pyszne, a jego przygotowanie nie wymaga od nas ukończenia wyższego kursu pilotażu. Oto przepis na proste, ale niesamowicie pyszne ciasto według receptury mojej babci Haliny. To czekoladowe ciasto kryzysowe, w którym najdroższym składnikiem jest kakao. Ważne jest aby kakao było dobrej jakości! - przestrzegała babcia.
Składniki
Na ciasto:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
1 szklanka bardzo gorącej wody
Na polewę:
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki kefiru
50 g masła
Przygotowanie krok po kroku:
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
W drugiej dużej misce zmiksuj jajka z maślanką i olejem.
Do mieszaniny jajek dodawaj porcjami suche składniki i mieszaj na niskich obrotach.
Na koniec dodaj gorącą wodę i wymieszaj.
Przelej ciasto do formy tortowej posmarowanej masłem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut. Zrób próbę „suchego patyczka”. Wbij w środek drewniany patyczek, np. wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmij z formy.
Z podanych składników przygotuj polewę, podgrzewając masło, cukier, kefir i kakao do zagotowania, a następnie gotując jeszcze kilka minut.
Polej ostudzone ciasto polewą, pozostaw do ostygnięcia.
Czekolada - najlepszy wynalazek człowieka
Człowiek stworzył kilka niezrównanych produktów, jakich nie uświadczysz w naturalnym środowisku. Są to chleb, piwo (wino) i ser. Ale do tej arcysmacznej listy naszych ulubionych przysmaków całkiem niedawno dołączyła czekolada. Czekolada poprawia humor, dodaje energii, łagodzi obyczaje i jest po prostu pyszna!