Czekoladowe ciasto z polewą: pyszny deser według przepisu babci Halinki

Czekoladowe ciasto z polewą:  pyszny deser według przepisu babci Halinki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowe ciasto z polewą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czekoladowe ciasto z polewą jest pyszne, a jego przygotowanie nie wymaga od nas ukończenia wyższego kursu pilotażu. Oto przepis na proste, ale niesamowicie pyszne ciasto według receptury mojej babci Haliny. To czekoladowe ciasto kryzysowe, w którym najdroższym składnikiem jest kakao. Ważne jest aby kakao było dobrej jakości! - przestrzegała babcia. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki cukru

  • 4 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 duże jajka

  • 1 szklanka maślanki

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

  • 1 szklanka bardzo gorącej wody

  • Na polewę:

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki kefiru

  • 50 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.

  • W drugiej dużej misce zmiksuj jajka z maślanką i olejem. 

  • Do mieszaniny jajek dodawaj porcjami suche składniki i mieszaj na niskich obrotach.

  • Na koniec dodaj gorącą wodę i wymieszaj. 

  • Przelej ciasto do formy tortowej posmarowanej masłem. 

  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut. Zrób próbę „suchego patyczka”. Wbij w środek drewniany patyczek, np. wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło. 

  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmij z formy.

  • Z podanych składników przygotuj polewę, podgrzewając masło, cukier, kefir i kakao do zagotowania, a następnie gotując jeszcze kilka minut. 

  • Polej ostudzone ciasto polewą, pozostaw do ostygnięcia. 

Czekolada - najlepszy wynalazek człowieka

Człowiek stworzył kilka niezrównanych produktów, jakich nie uświadczysz w naturalnym środowisku. Są to chleb, piwo (wino) i ser. Ale do tej arcysmacznej listy naszych ulubionych przysmaków całkiem niedawno dołączyła czekolada. Czekolada poprawia humor, dodaje energii, łagodzi obyczaje i jest po prostu pyszna! 

Zobacz, co jeszcze można zrobić z czekolady:

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).