Szaleństwo! Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Czekoladowe ciasto, które mieszamy i pieczemy w tym samym naczyniu. Przepis na to ciasto powstał w czasie wielkiego kryzysu ekonomicznego. Kryzysowe ciasto na depresję, które przygotuje nawet dziecko. To ciasto czekoladowe nie zawiera jajek. Czy jest zdrowe? Trudno powiedzieć. Ale za to bardzo smaczne!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki białego cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki oleju (plus jeszcze trochę do posmarowania naczynia)
- 1 naczynie żaroodporne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj szklane lub ceramiczne płaskie naczynie o wymiarach 23x36 odrobiną oleju.
- Na dno naczynia wysyp mąkę, sodę, sól i cukier oraz kakao.
- Wymieszaj suche składniki i wyrównaj powierzchnię.
- W mieszance suchych składników zrób 3 zagłębienia (2 mniejsze i 1 większe).
- Do pierwszego małego zagłębienia wlej ocet, do drugiego małego ekstrakt z wanilii, a olej wlej do trzeciego największego zagłębienia.
- Na wierzch wylej 2 szklanki ciepłej wody.
- Wszystko mieszaj tak długo, aż powstanie grudkowate ciasto.
- Piecz 30–35 minut w temperaturze 180°C lub do próby suchego patyczka. Jeśli wykałaczka lub patyk do szaszłyków po wbiciu w ciasto i wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło.
- Ostudzić.
- Posypać cukrem pudrem lub polukrować lub polać polewą czekoladową.