Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu

Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekoladowe ciasto zawsze cieszy się powodzeniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czekoladowe ciasto, które mieszamy i pieczemy w tym samym naczyniu. Przepis na to ciasto powstał w czasie wielkiego kryzysu ekonomicznego. Kryzysowe ciasto na depresję, które przygotuje nawet dziecko. To ciasto czekoladowe nie zawiera jajek. Czy jest zdrowe? Trudno powiedzieć. Ale za to bardzo smaczne!

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 1/2 szklanki białego cukru 

  • 1/3 szklanki kakao

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżeczki octu

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2/3 szklanki oleju (plus jeszcze trochę do posmarowania naczynia)

  • 1 naczynie żaroodporne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzej piekarnik do 180°C.

  • Posmaruj szklane lub ceramiczne płaskie naczynie o wymiarach 23x36  odrobiną oleju.

  • Na dno naczynia wysyp mąkę, sodę, sól i cukier oraz kakao. 

  • Wymieszaj suche składniki i wyrównaj powierzchnię. 

  • W mieszance suchych składników zrób 3 zagłębienia (2 mniejsze i 1 większe).

  • Do pierwszego małego zagłębienia wlej ocet, do drugiego małego ekstrakt z wanilii, a olej wlej do trzeciego największego zagłębienia.

  • Na wierzch wylej  2 szklanki ciepłej wody.

  • Wszystko mieszaj tak długo, aż powstanie grudkowate ciasto.

  • Piecz 30–35 minut w temperaturze 180°C lub do próby suchego patyczka. Jeśli wykałaczka lub patyk do szaszłyków po wbiciu w ciasto i wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło. 

  • Ostudzić.

  • Posypać cukrem pudrem lub polukrować lub polać polewą czekoladową. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,1