Szaleństwo! Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu

2021-03-29
Czekoladowe ciasto, które mieszasz i pieczesz w tym samym naczyniu
Autor: Shutterstock Czekoladowe ciasto zawsze cieszy się powodzeniem
łatwy
15 min
4

Czekoladowe ciasto, które mieszamy i pieczemy w tym samym naczyniu. Przepis na to ciasto powstał w czasie wielkiego kryzysu ekonomicznego. Kryzysowe ciasto na depresję, które przygotuje nawet dziecko. To ciasto czekoladowe nie zawiera jajek. Czy jest zdrowe? Trudno powiedzieć. Ale za to bardzo smaczne!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki białego cukru 
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki oleju (plus jeszcze trochę do posmarowania naczynia)
  • 1 naczynie żaroodporne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Posmaruj szklane lub ceramiczne płaskie naczynie o wymiarach 23x36  odrobiną oleju.
  • Na dno naczynia wysyp mąkę, sodę, sól i cukier oraz kakao. 
  • Wymieszaj suche składniki i wyrównaj powierzchnię. 
  • W mieszance suchych składników zrób 3 zagłębienia (2 mniejsze i 1 większe).
  • Do pierwszego małego zagłębienia wlej ocet, do drugiego małego ekstrakt z wanilii, a olej wlej do trzeciego największego zagłębienia.
  • Na wierzch wylej  2 szklanki ciepłej wody.
  • Wszystko mieszaj tak długo, aż powstanie grudkowate ciasto.
  • Piecz 30–35 minut w temperaturze 180°C lub do próby suchego patyczka. Jeśli wykałaczka lub patyk do szaszłyków po wbiciu w ciasto i wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło. 
  • Ostudzić.
  • Posypać cukrem pudrem lub polukrować lub polać polewą czekoladową.