Czekoladowe ciasto BOUNTY z kokosowym kremem

2021-03-29
Czekoladowe ciasto BOUNTY z kokosowym kremem: niebiański deser dla rodziny
Autor: Shutterstock Łatwe w przygotowaniu i obłędnie pyszne ciasto BOUNTY
łatwy
45 min
4

Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem na bazie kaszki manny smakuje jak słynne batoniki BOUNTY. I to właśnie ten jeden składnik, jakim jest kaszka manna nadaje całości niezwykłej tekstury, która czyni ciasto nieziemskich deserem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 250 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na krem:
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • oraz
  • czekolada i wiórki kokosowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ubić z cukrem do białości. Następnie dodawać po 1 jajku, nadal ubijając.
  • Potem dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec mleko i kakao oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Ciasto wlać do okrągłej formy tortowej posmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 35-40 minut. Ostudzić. Nie wyjmować z formy. 
  • Pora na krem. Do naczynia wlać mleko i dodać kaszę manną. Podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Gotować do chwili, gdy zgęstnieje.
  • Mleko z kasza zdjąć z ognia, wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostudzić. Gdy ostygnie zmiksować z miękkim masłem na puszysty krem. 
  • Kokosowy krem wyłożyć na ciasto. Wyrównać wierzch, który udekorować rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, aby zastygło.