Sernik na piernikowym spodzie - jego smak uzależnia!
Ciasto czekoladowe z serem: przepis na 2w1 brownie z sernikiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Brownie z sernikiem, czyli to, co lubimy najbardziej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ciasto czekoladowe z serem to łatwy przepis na 2w1, czyli brownie z sernikiem. Są przepisy na sernik z makowcem, a przecież połączenie czekolady i słodkiego twarogu jest jeszcze lepsze.
Składniki
Na brownie:
2 jajka
320 g mąki pszennej
160 ml oleju
220 ml mleka
80 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Na sernik:
500 g twarogu na sernik
2 jajka
110 g cukru
125 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Zaczynamy od brownie: zmiksować 2 jajka, mleko i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować. Wlać olej, ponownie zmiksować. Dodać kakao i zmiksować.
Więcej niż połowę ciasta czekoladowego przelać do formy lub na blachę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę zachować.
Pora na sernik: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puch. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Następnie małymi porcjami dodawać twarożek i cały czas miksować na wolnych obrotach.
Dodać pianę z białek i wmieszać ją w masę sernikową za pomocą łyżki.
Masę sernikową wyłożyć na powierzchnię masy czekoladowej. Na wierzch wylać resztę ciasta czekoladowego i niedbale przemieszać razem.
Formę z ciastami włożyć na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec przez 40-45 minut lub do próby tzw. suchego patyczka. Wbić drewniany patyczek np. szpikulec do szaszłyków w czekoladowe ciasto. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Ciasto wyjąć z piekarnik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i pokroić.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska