Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Ciasto czekoladowe na parze z wolnowara

Autor Zdjęcia: Shutterstock
W wolnowarze można przygotować ciasto - będzie delikatniejsze niż to z piekarnika. Jeśli nie przepadamy za ciastem czekoladowym - możemy pominąć kakao w przepisie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepis na ciasto czekoladowe gotowane na parze z wolnowara jest ciekawą propozycją. Rośnie w formie w urządzeniu, dlatego z wierzchu przykrywamy ją folią i przywiązujemy sznurkiem, żeby ciasto nie przerosło formy.
Zobacz, dlaczego warto gotować i piec w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Składniki
50 g kakao
6 łyżek wrzącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g mąki samorosnącej
150 g drobnego cukru
150 ml oleju
3 jajka
Przygotowanie krok po kroku:
Wyłóż formę w której będziesz piec ciasto papierem do pieczenia.
Rozmieszaj kakao 6 łyżeczkami gorącej wody, utrzyj, żęby nie było grudek.
W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia i cukier.
Ubij jajka z olejem, a następnie dodaj do polewy czekoladowej i dobrze wymieszaj.
Przelej do formy i przykryj z wierzchu folią. Przywiąż folię sznurkiem, żeby rosnące ciasto nie wyszło z formy podczas pieczenia.
Umieść formę w urządzeniu i napełnij do połowy gorącą wodą.
Gotuj na ustawieniu szybkiego duszenia przez 1:45 godz.