Ciasto czekoladowe na parze z wolnowara

Ciasto czekoladowe na parze z wolnowara

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W wolnowarze można przygotować ciasto - będzie delikatniejsze niż to z piekarnika. Jeśli nie przepadamy za ciastem czekoladowym - możemy  pominąć kakao w przepisie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na ciasto czekoladowe gotowane na parze z wolnowara jest ciekawą propozycją. Rośnie w formie w urządzeniu, dlatego z wierzchu przykrywamy ją folią i przywiązujemy sznurkiem, żeby ciasto nie przerosło formy.

Zobacz, dlaczego warto gotować i piec w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Składniki

  • 50 g kakao

  • 6 łyżek wrzącej wody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 175 g mąki samorosnącej

  • 150 g drobnego cukru

  • 150 ml oleju

  • 3 jajka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyłóż formę w której będziesz piec ciasto papierem do pieczenia.

  • Rozmieszaj kakao 6 łyżeczkami gorącej wody, utrzyj, żęby nie było grudek.

  • W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia i cukier. 

  • Ubij jajka z olejem, a następnie dodaj do polewy czekoladowej i dobrze wymieszaj.

  • Przelej do formy i przykryj z wierzchu folią. Przywiąż folię sznurkiem, żeby rosnące ciasto nie wyszło z formy podczas pieczenia.

  • Umieść formę w urządzeniu  i napełnij do połowy gorącą wodą.


  • Gotuj na ustawieniu szybkiego duszenia przez 1:45 godz.

Ocena: 2,9