Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe

Brownie z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Brownie orzechowe z bezą czekoladową
łatwy
30 min
4

Brownie z bezą to odświętne ciasto czekoladowe. To ciasto obezwładnia zmysły. Jeśli raz spróbujecie, będziecie go piec co tydzień. A przynajmniej raz na miesiąc. Oto przepis na ciasto czekoladowe do upieczenia od zaraz!

Czekolada - najlepszy wynalazek człowieka

Człowiek stworzył kilka niezrównanych produktów, jakich nie uświadczysz w naturalnym środowisku. Są to chleb, piwo (wino) i ser. Ale do tej arcysmacznej listy naszych ulubionych przysmaków całkiem niedawno dołączyła czekolada. Czekolada poprawia humor, dodaje energii, łagodzi obyczaje i jest po prostu pyszna! 

Zobacz, co jeszcze można zrobić z czekolady:

SKŁADNIKI

  • 240 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 180 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 4 jajka, ekstra, rozdzielone na żółtka i białka
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g mąki pszennej, przesianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, przesianej
  • 40 g prażonych i mielonych orzechów laskowych (można również użyć mielonych migdałów)
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej, przesianej
  • 25 gramów ciemnego kakao w proszku, przesianego, plus dodatkowo do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 160°C. Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia).
  • Do żaroodpornej miski dodaj czekoladę z masłem i umieść na garnku z wrzącą wodą, upewniając się, że dno miski nie dotyka wody. Użyjemy pary do powolnego stopienia czekolady i masła. Mieszaj od czasu do czasu, aż mieszanina się rozpuści, a następnie odstaw na bok i lekko ostudź.
  • Za pomocą elektrycznego mikser utrzyj 2 całe jajka, 4 żółtka, brązowy cukier i wanilię. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach przez 3-4 minuty do uzyskania lekkiej i puszystej masy. W międzyczasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe i dobrze wymieszaj.
  • Gdy mieszanina jajek będzie lekka i puszysta, dodaj schłodzoną rozpuszczoną mieszankę czekolady i delikatnie wymieszaj, aby się połączyła. Następnie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj, aż się połączą.
  • Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 30-35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na czas przyrządzania bezy czekoladowej.
  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C.
  • W misce miksera elektrycznego wyposażonego w trzepaczkę ubij białka. Gdy piana z białek będzie tworzyła miękkie szczyty, stopniowo dodawaj cukier cienkim i równomiernym strumieniem. Nie dodajemy całego cukru za jednym zamachem! Dodaj ocet i zwiększ prędkość do maksymalnej i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty, aż beza będzie gęsta i błyszcząca.
  • W międzyczasie połącz skrobię kukurydzianą i kakao w proszku i przesiej, aby usunąć wszelkie grudki.
  • Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca, delikatnie dodaj skrobię kukurydzianą i kakao do połączenia. Przełóż bezę na wierzch częściowo upieczonego ciasta.
  • Piecz przez kolejne 20-25 minut lub do momentu, gdy beza będzie chrupiąca i ugotowana.
  • Ciasto odstaw na 15-20 minut do ostygnięcia, po czym przejedź nożem wokół krawędzi ciasta i delikatnie wyjmij z tortownicy. Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny przed podaniem. Posyp kakao przed podaniem.
Beszamel - zdobienie wielkanocnych ciasteczek
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej