Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho: orzeźwiająca zupa na upały

Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho: orzeźwiająca zupa na upały

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórkowe gazpacho - chłodnik z ogórka i awokado w stylu hiszpańskim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho to pyszna i orzeźwiająca zupa na upały. Ten przepis jest absolutnie wegański i wyjątkowo pyszny. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • 2 duże ogórki z cienką skórką

  • 1 awokado

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 garść liści świeżej mięty

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki przekroić na pół. Pokroić na plasterki. Około 2 łyżek plasterków pozostawić do dekoracji. Resztę przełożyć do blendera.

  • Do blendera dodać pokrojone awokado, posiekany szczypiorek i liście mięty oraz czosnek, sok z cytryny i oliwę. Zmiksować na gładki krem. Zupę rozcieńczyć przegotowaną, schłodzoną wodą do oczekiwanej konsystencji.

  • Zmiksowaną zupę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

  • Rozlać do 4 misek, udekorować pokrojonym ogórkiem i posiekanymi ziołami.

Wypróbuj więcej pysznych przepisów na chłodniki

Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl: 

Czorba: przepis na bułgarski chłodnik

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).