Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho: orzeźwiająca zupa na upały

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ogórkowe gazpacho - chłodnik z ogórka i awokado w stylu hiszpańskim
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ogórkowy chłodnik w stylu hiszpańskiego gazpacho to pyszna i orzeźwiająca zupa na upały. Ten przepis jest absolutnie wegański i wyjątkowo pyszny. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki
2 duże ogórki z cienką skórką
1 awokado
1 pęczek szczypiorku
1 garść liści świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Ogórki przekroić na pół. Pokroić na plasterki. Około 2 łyżek plasterków pozostawić do dekoracji. Resztę przełożyć do blendera.
Do blendera dodać pokrojone awokado, posiekany szczypiorek i liście mięty oraz czosnek, sok z cytryny i oliwę. Zmiksować na gładki krem. Zupę rozcieńczyć przegotowaną, schłodzoną wodą do oczekiwanej konsystencji.
Zmiksowaną zupę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Rozlać do 4 misek, udekorować pokrojonym ogórkiem i posiekanymi ziołami.
Wypróbuj więcej pysznych przepisów na chłodniki
Chłodniki, czyli chłodzące i orzeźwiające zupy na upały są popularne w wielu kuchniach świata. W pyszne zupy schładzające rozgrzane ciało szczególnie obfitują kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Oto kilka sprawdzonych przepisów opracowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl: