Gazpacho czereśniowe: hiszpański chłodnik z czereśni i pomidorów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gazpacho czereśniowe to pyszny wariant słynnego hiszpańskiego chłodnika. Czereśnie dodają chłodnikowi słodyczy, dzięki czemu smak nabiera nowego wymiaru. Gazpacho czereśniowe to pyszna zupa na upalny dzień.
Chłodnik dobrze schłodzić w lodówce, dlatego najlepiej przygotować go kilka godzin przed podaniem.
SKŁADNIKI
- 500 g pomidorów
- 200 g czereśni
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka czereśni do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde szypułki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do pojemnika blendera.
- Czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki, dodać do pomidorów. Wlać oliwę extra vergine i doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gładkie puree. Wstawić do lodówki i schłodzić.
- Gazpacho podawać przybrany kilkoma kroplami octu balsamicznego i czereśniami.
- Chłodnik najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem i dobrze schłodzić w lodówce.