Gazpacho czereśniowe: hiszpański chłodnik z czereśni i pomidorów

2021-03-29
Gazpacho czereśniowe: hiszpański chłodnik z czereśni i pomidorów
Autor: Shutterstock Gazpacho czereśniowe to doskonały starter podany w kieliszkach i przybrany świeżym ogórkiem.
łatwy
30 min
4

Gazpacho czereśniowe to pyszny wariant słynnego hiszpańskiego chłodnika.  Czereśnie  dodają chłodnikowi słodyczy, dzięki czemu smak nabiera nowego wymiaru. Gazpacho czereśniowe to pyszna zupa na upalny dzień. 

Chłodnik dobrze schłodzić w lodówce, dlatego najlepiej przygotować go kilka godzin przed podaniem.

SKŁADNIKI

  • 500 g pomidorów
  • 200 g czereśni
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka czereśni do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde szypułki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do pojemnika blendera.
  • Czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki, dodać do pomidorów. Wlać oliwę extra vergine i doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gładkie puree. Wstawić do lodówki i schłodzić.
  • Gazpacho podawać przybrany kilkoma kroplami octu balsamicznego i czereśniami.
  • Chłodnik najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem i dobrze schłodzić w lodówce.