Chłodnik arbuzowo-truskawkowy: przepis

2021-03-29
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy: przepis
Autor: Shutterstock Chłodnik arbuzowo-truskawkowy idealny na letnie upały
łatwy
0 min
4

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy to znakomity pomysł na lekką, bogatą w witaminy zupę, która z pewnością doda nam energii i witalności! Idealna na wiosenny czy letni obiad w upalny dzień!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mrożonych lub świeżych truskawek
  • 70 dag truskawek
  • 90 dag arbuza
  • 3/4 szklanki delikatnego białego wina
  • 3–4 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki drobno startej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki opłucz, osącz na sicie, usuń szypułki. Z arbuza odetnij skórkę, miąższ oczyść z pestek, pokrój.
  • Truskawki zmiksuj razem z arbuzem, białym winem, imbirem, skórką pomarańczową, miodem i miąższem z wanilii.
  • Zmiksowane owoce odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem przelej do miseczek.
  • Podawaj np. z owocami, kleksem śmietany, jogurtu lub biszkoptami.