Miodowy chleb owsiany: przepis bez drożdży

Miodowy chleb owsiany: przepis bez drożdży

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chleb można posypać płatkami lub nasionami i orzechami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowy chleb owsiany jest pyszny. Bogaty w błonnik i zdrowy chleb z płatkami owsianymi to dobre urozmaicenie diety. Przygotowanie miodowego chleba jest łatwe. Zajmie to tylko chwilę. A potem możesz się rozkoszować odżywczym chlebem w najlepszym wydaniu!

Składniki

  • 1 szklanka plus 2 łyżki zwykłych płatków owsianych

  • 1 1/3 szklanki białej mąki pełnoziarnistej

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 1/4 łyżeczki soli

  • 150 ml kefiru lub maślanki lub mleka zakwaszonego 1 łyżka soku z cytryny lub octu 5%

  • 1 duże jajko

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego

  • 1/4 szklanki plus 1 łyżka miodu

  • 3/4 szklanki mleka

  • oraz forma keksowa o wymiarach około 23x12 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę do keksów lub pasztetów posmaruj masłem lub olejem i wysyp 1 łyżką płatków owsianych. Przechyl foremkę do przodu, do tyłu i na boki, aby wszystkie ścianki foremki płatkami owsianymi. 

  • W dużej misce wymieszaj białą mąkę pełnoziarnistą, mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i sól.

  • W osobnej misce za pomocą widelca wymieszaj 1 szklankę owsa, kefir, jajka, olej i 1/4 szklanki miodu. Na koniec dodaj mleko i ponownie wymieszaj.

  • Połącz mokre składniki z suchymi. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto po upieczeniu będzie twarde. Wystarczy, jak wszystko się połączy.

  • Ciasto przełóż do przygotowanej formy. I wstaw do piekarnika. 

  • Piecz na środkowej półce w trybie grzania "dół", aż się ładnie zrumieni skórka  i wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie czysta. Zazwyczaj zajmuje to od 30 do 45 minut (sprawdź wykałaczką już po 30 minutach).

  • Wyjmij z piekarnika i umieść formę na ruszcie, aby chleb przestygł.

  • Gdy chleb jest jeszcze ciepły, delikatnie posmaruj wierzch bochenka 1 łyżką miodu. Posyp 1 łyżką stołową owsa. Pozostaw do ostygnięcia.

  • Podawaj póki ciepły!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0