Domowy chleb pszenny: wystarczy zamieszać i upiec

2021-03-29
Domowy chleb pszenny
Autor: Shutterstock Domowy chleb pachnący i pyszny
łatwy
30 min
4

Nie chce nam się wyjść po chleb. Albo nie możemy wyjść z różnych powodów. A jednak marzy nam się kromka pachnącego, jeszcze ciepłego chleba. Co robić? Zamieszać najłatwiejsze ciasto chlebowe i poczekać, aż natura sama zadziała. Potem od pieca i gotowe. Polecamy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 360 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 torebka drożdży suszonych (7 g) lub 25 g świeżych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki dodać do miski. Zamieszać łyżką do uzyskania jednorodnego ciasta. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godz.
  • Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Nie wyrabiać, nie zagniatać, nie dotykać.
  • Przeciąć na pół, bochenki ułożyć ostrożnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 45 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika.
  • Następnie wyjąć na deskę do wystudzenia.