Chlebki z cieciorki - cudownie aromatyczne pieczywo z patelni

Chlebki z cieciorki - cudownie aromatyczne pieczywo z patelni
Autor: Shutterstock Chlebki z cieciorki to pyszne pieczywo z patelni.
łatwy
30 min
4

Chlebki z cieciorki to smaczna alternatywa dla kajzerek czy chleba. Przygotowuje się je w kilka chwil i smaży na patelni. Znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki dodatkowi chili są wyraziste i pikantne, a kolendra nadaje im orzeźwiającego aromatu. Ci którzy nie przepadają za kolendrą, mogą ją zastąpić natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 75 g mąki z ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 zielone chili
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól
  • siekana kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać ze szczyptą soli.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, papryczki drobno posiekać.
  • Warzywa wymieszać z posiekaną kolendrą i dodać do mąki. 
  • Wlać wodę i zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
  • Po tym czasie ponownie zagniatać ciasto przez ok. 5 min, potem podzielić na równe porcje.
  • Z każdej porcji uformować placek o średnicy ok. 15 cm.
  • Każdy placek posmarować masłem i ułożyć na patelni. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej