Przepis na kanapkę drwala - jak przygotować hitowego burgera jak z Maca

domowa kanapka drwala
Autor: Shutterstock Sycąca kanapka drwala jest nietrudna i można ją zrobić w domu.
łatwy
35 min
4

Kiedy przychodzą chłodne dni, w menu popularnej restauracji fast food pojawia się jeden z ulubionych punktów zimowego menu, czyli kanapka drwala. To duży burger z soczystym kotletem wołowym, chrupiącym bekonem, warzywami i sosem majonezowym. Sycącą kanapkę możemy przygotować również samodzielnie w domu. Podpowiadamy przepis na drwala domowej roboty.

Co wchodzi w skład drwala?

W składzie tej popularnej i sycącej kanapki znajduje się mnóstwo składników, które smacznie się ze sobą komponują. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Dlatego kanapka drwala sprawdzi się bez względu na to, czy jest lato, czy zima. Na liście składników znajdują się takie produkty jak:

Jak zrobić samemu drwala?

Przepis na kanapkę drwala nie jest trudny, ale na jej przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu. Pierwszym krokiem jest zrobienie burgerów z mielonej wołowiny. Można je usmażyć lub upiec. Ser camembert należy przekroić na pół, tak aby powstały dwa krążki. Należy obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej i usmażyć lub upiec. Bułki do burgerów warto podgrzać. Lepiej smakują, kiedy są ciepłe i chrupiące. Na spód nakłada się porcję sosu z majonezu, ketchupu i musztardy. Następnie układa się burgera wołowego i camembert, który skrapia się sosem. Kolejną warstwą są warzywa, czyli plastry pomidora, krążki cebuli i sałata lodowa. Składniki przykrywa się posmarowaną sosem górą bułki do burgerów. Gotowe!

Jedną z ciekawych odmian kanapki drwala jest przepis z wykorzystaniem żurawiny. Jak zrobić domowego drwala z żurawiną? Polecamy sprawdzony przepis na domowego burgera drwala z żurawiną. To klasyczna kanapka wzbogacona żurawiną, w której wyczuwalna jest słodka nuta.

Kanapka drwala - ile ma kalorii?

Kanapka drwala z regularnej oferty McDonalds waży 315 g i ma aż 855 kcal, co stanowi blisko 50 proc. średniego dziennego zapotrzebowania kalorycznego osoby dorosłej. Warto więc rozważyć zjedzenie tego przysmaku, jeśli nie mamy przed sobą lub za sobą dużego wysiłku fizycznego, bo ta kanapka na pewno wejdzie nam w boczki, o ile nie wykonujemy pracy drwala. Domową wersję kanapki możemy postarać się odchudzić, zastępując mięso wołowe np. indyczym, piekąc burgera, zamiast go smażyć, dodając mniejszą ilość sera (także pieczonego) oraz zwiększając ilość warzyw. Niemniej także domowa kanapka drwala będzie kalorycznym fajerwerkiem. Po takim zastrzyku kalorii warto od razu udać się na długi spacer.

Przepis na burgera drwala

SKŁADNIKI

  • 2 duże bułki hamburgerowe
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie okrągłego sera camembert
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 1 nieduża cebula
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka keczupu
  • odrobina zimnej wody
  • tarta bułka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieloną wołowinę doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać 1-4 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobić. Uformować z niej 2 spore burgery i usmażyć na patelni grillowej.
  • Camembert przekroić na płasko na pół. Każdy krążek obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć lub upiec w piekarniku.
  • Majonez, musztardę i keczup dokładnie wymieszać.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory pokroić w plasterki. Sałatę umyć i liście pozostawić w całości lub poszatkować.
  • W piekarniku lub na patelni podgrzać przekrojone na pół bułki. Spód każdej z nich posmarować sporą porcją sosu. Na każdej bułce położyć kotlet i panierowany ser. Dodać kolejną porcję sosu. Ułożyć po 2-3 plasterki pomidora i 2-3 krążki cebuli. Na koniec położyć na kanapce liść sałaty (można ją również posiekać i posypać nią mięso). Kanapkę przykryć drugą połowa bułki, posmarowaną cienko sosem.
  • Podawać do razu.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej