Bułeczki orkiszowe z cynamonem: przepis na walentynkowy wypiek na śniadanie

2021-03-29
Bułeczki orkiszowe z cynamonem
Autor: Shutterstock Bułeczki orkiszowe z cynamonem na śniadanie - świętuj walentynki od samego rana.
średni
30 min
4



Orkiszowe bułeczki cynamonowe to pyszny dodatek to kawy, herbaty czy śniadania. A jeden z ich składników - cynamon - to przyprawa znana jako afrodyzjak. Zastanawiasz się, co ugotować na walentynki? Już od rana serwuj swojej drugiej połówce własnoręcznie przyrządzone dania pełne miłości!

SKŁADNIKI

  • 3 szkl. mąki orkiszowej typ 700 BIO
  • 150 g masła
  • ćwierć szklanki ciepłej wody
  • 2 czubate łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym naczyniu o wysokich brzegach odmierz 1/4 szklanki ciepłej wody, łyżkę cukru i drożdże.
  • Wymieszaj składniki i pozostaw na kilkanaście minut powstały rozczyn, aż zacznie się na jego powierzchni pojawiać piana. Będzie to znak, że drożdże pracują.
  • W małym rondelku rozpuść masło, a kiedy wystygnie, odlej z niego ok. 3 łyżki do miseczki, a do reszty masła dodaj pół szklanki cukru, mleko i sól. Wlej wszystko do rozczynu.
  • Wsyp przesianą mąkę i dokładnie wyrób ciasto mikserem z końcówką do ciast drożdżowych.
  • Dodaj sparzone wrzątkiem i wystudzone rodzynki i wymieszaj ciasto, następnie przykryj je lnianą lub bawełnianą ścierką i odstaw na minimum dwie godziny w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy tak się stanie, wyjmij je z misy, ułóż na wysypanym mąką blacie i rozwałkuj prostokąt o wymiarach ok. 50x30 cm.
  • Wysmaruj je roztopionym masłem, posyp obficie cynamonem i posyp pozostałym cukrem.
  • Następnie zwiń ciasto w rulon od węższej strony i pokrój powstałą roladę na plastry o szerokości 2 cm.
  • Plastry ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Każdą bułkę posmaruj pędzelkiem zanurzonym w roztopionym maśle i odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  • Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut do zrumienienia bułeczek.