Maślane bułeczki domowe: puszyste i słodkie bułki hawajskie

2021-03-29
Maślane bułeczki domowe: puszyste i słodkie bułki hawajskie
Autor: Shutterstock Doskonałe bułeczki śniadaniowe według przepisu z Hawajów
łatwy
30 min
4

Bułki hawajskie to puszyste bułki, które są lekko słodkie i bardzo maślane. Są pyszne, jeszcze lepsze z kawałkiem masła lub dżemu lub jako dodatek do posiłku. Maślane bułeczki domowe warto upiec już dzisiaj!

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szklanka soku ananasowego lub jabłkowego o temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka lekko ubite
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce połącz drożdże i ciepłe mleko. Odstaw mieszaninę na 5 minut lub do momentu, aż się spieni. Dodaj sok ananasowy, cukier, stopione masło, sól i jajka. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Dodaj 4 szklanki mąki do miski, dodając po 1 szklance na raz i mieszając drewnianą łyżką. Mieszaj, aż wszystkie składniki zostaną włączone. Dosypuj po 1/2 szklanki mąki, ciągle mieszając, aż ciasto zbierze się na środku miski. 
  • Wyjmij  ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6-10 minut. W razie potrzeby oprósz stolnicę i ręce mąką, aby ciasto nie lepiło się nadmiernie.
  • Zagnieć ciasto w gładką kulkę i umieść w misce. Przykryj miskę czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw na 1 i 1/2 godziny do 2 godzin lub aż do podwojenia objętości. W międzyczasie posmaruj blachę do pieczenia 24 x 36 cm.
  • Delikatnie wyjmij ciasto z miski i podziel na 20-24 równych porcji. Każdą porcję ciasta utocz w gładką kulkę i umieść ją w przygotowanej formie do pieczenia. Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Bułeczki na blasze powinny być umieszczone blisko siebie. Przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym. Pozwól im podrosnąć przez 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj wierzch bułek mlekiem i piecz przez 16-20 minut lub do momentu, aż będą ładnie zrumienione.