Czeskie buchty na słodko - pyszne bułeczki drożdżowe z migdałami i wanilią

Czeskie buchty na słodko - pyszne bułeczki drożdżowe z migdałami i wanilią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Buchty można wypełnić rodzynkami lub nadzienie m z maku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Te słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego kuszą aromatem wanilii i delikatnym smakiem migdałów. To tradycyjne bułeczki bardoz popularne w kochni czeskiej.

Składniki

  • 0,5 szklanki mleka

  • 20 g drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 żółtko

  • 4 łyżki masła

  • 3 łyżki mielonych migdałów

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 łyżki koniaku

  • rodzynki

  • cukier puder

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże wymieszaj z połową mleka, które powinno być letnie. Odstaw zaczyn na 20 min w ciepłe miejsce.

  • Resztę mleka wymieszaj z mąką, cukrem, solą, migdałami i 2 łyżkami masła.

  • Dodaj zaczyn i zagnieć ciasto, chwilę wyrabiaj, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Rodzynki zalej koniakiem i odstaw. Blaszkę wysmaruj 1 łyżką masła.

  • Po ok. 50 minutach ciasto powinno być gotowe, aby uformować z niego wałek o średnicy 5 cm.

  • Wałek pokrój na plastry o grubości 3 cm. Na każdy z  nich nałóż nieco rodzynek i uformuj bułeczki.

  • Gotowe bułki ułóż w blaszce dość blisko siebie. Odstaw na 15 min, aby wyrosły.

  • Resztę masła rozpuść i wymieszaj z cukrem waniliowym. Posmaruj nim wierzchy bułek.

  • Blaszkę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 35 min.

  • Podawaj posypane cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4