Ryba w galarecie na Wigilię. Sprawdzone przepisy z ryby mrożonej, świeżej i faszerowanej

2022-12-02 12:49

Ryba w galarecie to jedna z tradycyjnych przystawek wigilijnych. Nie jest trudna do wykonania, ale wymaga nieco cierpliwości. Można ją przygotować z różnych gatunków ryb i z różnymi dodatkami. W galarecie można przygotować rybne płaty lub kawałki faszerowanej ryby. Sprawdź nasze propozycje na przyrządzenie ryby w galarecie.

Ryba w galarecie
Autor: Shutterstock Ryba w galarecie to w wielu domach ważny element wigilijnego menu.

Spis treści

  1. Karp w galarecie
  2. Jaką rybę można przygotować w galarecie?
  3. Ryba faszerowana w galarecie
  4. Dodatki do ryb w galarecie

Karp w galarecie

Zazwyczaj na wigilijną wieczerzę w galarecie przygotowuje się karpia. Najpopularniejszy jest karp po żydowsku - z bakaliami, o wyraźnej słodkiej nucie. To bardzo ciekawa smakowo potrawa, sięgająca swoją historią czasów staropolskich, kiedy to znacznie częściej łączyło się słodkie i aromatyczne przyprawy korzenne i bakalie z mięsem i rybami. Aby danie wyszło naprawdę smaczne trzeba wybrac właściwa rybę, podpowiadamy więc, jaki karp najlepszy do galarety?. Do wyboru mamy tez dwa przepisy

A co zrobić w sytuacji, gdy galareta z rybą nie chce się ścisnąć? Czasem może tak się zdarzyć, ale sprawa jest do uratowania. Co zrobić, gdy galareta do karpia nie chce stężeć?

Jaką rybę można przygotować w galarecie?

Mimo, że na wigilijnych stołach w galarecie wiedzie prym karp, to w ten sposób można przygotować niemal każdy gatunek ryby. Sprawdzi się szczupak i okoń, ale świetnie smakuje też mintaj - również mrożony lub dostępny wszędzie pstrąg. Warto poeksperymentować i znaleźć taki gatunek ryby, który najbardziej będzie odpowiadać gustom domowników. W końcu nie każdy lubi karpia z rodzynkami. Wypróbujcie nasze receptury, może wśród nich jest ta ulubiona. Jeśli nie dysponujecie świeżą rybą - nie szkodzi. Do galarety można wykorzystać płaty ryby mrożonej.

Ryba faszerowana w galarecie

W galarecie można zanurzyć płaty ryby lub przyrządzić najpierw faszerowana rybę, a następnie zanurzyć ją w aromatycznej galaretce. Co ciekawe rybę w galarecie można przygotować nawet bez ryby. Jak? Przepis na wegańską faszerowaną rybę znajdziecie poniżej.

Ryba faszerowana w galarecie - wegański przepis bez ryby
Autor: Shutterstock Wegańska "ryba faszerowana" to danie warzywne, które można podać w galarecie lub bez niej. 

Dodatki do ryb w galarecie

Do ryby w galarecie pasują różne dodatki. Miłośnicy ryb na słodko mogą przygotować je z bakaliami i miodem. Ci, którzy nie przepadają za takimi połączeniami smakowymi, mogą wybrać łagodne w smaku warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę. Ci, którzy wolą ostrzejsze smaki z pewnością polubią rybę w galarecie z warzywami konserwowymi. Do ryby w galarecie pasują też świetnie grzyby oraz jajka. Dodatki nie tylko dodają smaku potrawie, ale tez pięknie ja dekorują.

Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole