Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec

2021-11-22
Placek makowy na kruchym spodzie
Autor: Shutterstock.com Placek makowy na kruchym spodzie
łatwy
20 min
4

Placek makowy zamiast makowca? Jak uczynić tradycji zadość i przyrządzić ciasto z maku, gdy znudził nam się tradycyjny makowiec?

 

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2/5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  •  
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 200 g dowolnych bakalii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na ciasto połącz za pomocą miksera. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  • Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij koło o średnicy 30 cm. Ciastem wylep spód i boki tortownicy. Nakłuj widelcem. Wstaw do zamrażarki.
  • Jajka ubij na puch z cukrem. Wymieszaj z masą makową i kaszą manną.
  • Tak przygotowaną masę wymieszaj z bakaliami i wyłóż na schłodzony spód.
  • Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego foremkami małe gwiazdeczki. Z ciasta możesz również zrobić wałeczki i ułożyć z nich na cieście kratkę.
  • Gwiazdki z ciasta ułóż na masie makowej. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut w 180 st. C.
Beszamel - Jak zrobić makowiec