Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis [WIDEO]

Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet z pysznymi polskimi węgierkami to wspaniała przekąska np. na Boże Narodzenie

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Suszone śliwki znakomicie komponują się z mięsem. Dlatego na Boże Narodzenie warto przygotować aromatyczny pasztet świąteczny wzbogacony suszonymi owocami! Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet staropolski orazPasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Składniki

  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny

  • ½ kg mielonej wieprzowiny

  • 250 g zmielonej wątróbki wołowej lub kurzej

  • 4 zgniecione ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 2 łyżki wiśniówki lub brandy

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 4 zmielone ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 1 listek laurowy

  • garść suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych)

  • pół szklanki wiśniówki (ew. wody)

  • tłuszcz do nasmarowania formy

  • bułka tarta do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować formę do pieczenia – najlepiej klasyczną keksówkę. Nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

  • Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkami, alkoholem i przyprawami (bez listka laurowego). Śliwki namoczyć w wiśniówce lub wodzie. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)

  • Dodać namoczone śliwy do mięsa, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie (do połowy wysokości), dobrze docisnąć, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową.

  • Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Schłodzić pasztet w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 3