Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis [WIDEO]
![Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: sprawdzony przepis [WIDEO]](https://cdn7.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/pasztet-swiateczny-ze-sliwkami-przepis.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pasztet z pysznymi polskimi węgierkami to wspaniała przekąska np. na Boże Narodzenie
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Suszone śliwki znakomicie komponują się z mięsem. Dlatego na Boże Narodzenie warto przygotować aromatyczny pasztet świąteczny wzbogacony suszonymi owocami! Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet staropolski orazPasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Składniki
1/2 kg chudej mielonej wołowiny
½ kg mielonej wieprzowiny
250 g zmielonej wątróbki wołowej lub kurzej
4 zgniecione ząbki czosnku
2 jaja
2 łyżki wiśniówki lub brandy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
4 zmielone ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 listek laurowy
garść suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych)
pół szklanki wiśniówki (ew. wody)
tłuszcz do nasmarowania formy
bułka tarta do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotować formę do pieczenia – najlepiej klasyczną keksówkę. Nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkami, alkoholem i przyprawami (bez listka laurowego). Śliwki namoczyć w wiśniówce lub wodzie. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
Dodać namoczone śliwy do mięsa, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie (do połowy wysokości), dobrze docisnąć, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową.
Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Schłodzić pasztet w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.