Cytrynowe ciasto biszkoptowe: sprawdzony przepis na biszkopt cytrynowy

2021-03-29
cytrynowe-ciasto-biszkoptowe-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przetestuj nasz przepis na cytrynowy biszkopt
średni
70 min
4

Wystarczy niewiele składników, aby przygotować naprawdę pyszne domowe ciasto. Wypróbuj nasz przepis na cytrynowe ciasto biszkoptowe.

SKŁADNIKI

  • 5 dużych żółtek
  • 80 ml oleju roślinnego
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej, przesianej przez sitko
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych białek
  • 150 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Masłem posmarować spód formy do pieczenia.
  • Żółtka połączyć w średniej misce z olejem, skórką i sokiem z cytryny i dobrze ubić.
  • Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia, wmieszać suche składniki do masy z żółtkami, uważając, by nie było grudek. 
  • Aby zrobić bezę, białka wlać do miski i ubijać - najpierw na wolnych obrotach, by białka napowietrzyć, dodać cukier, zwiększyć obroty do jak najwyższych i ubijać ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna. Używając łopatki, delikatnie wmieszać bezę do masy.
  • Przełożyć masę do formy. Wygładzić wierzch i piec 35-45 minut. Ciasto powinno być rumiane. 
  • Formę z ciastem wyjąć z piekarnika i ostudzić, zanim je z niej wyjmiemy.