Biszkoptowe serduszka - przepis na domowe ciasteczka

Biszkoptowe serduszka - przepis na domowe ciasteczka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkoptowe serduszka można ozdobić również cukrowymi dekoracjami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Każdy łasuch uwielbia ciasteczka domowej roboty, a szczególnie takie, które nie tylko pysznie smakują, ale również pięknie wyglądają. Sprawdź, jak zrobić domowe biszkopty, które zadowolą podniebienie każdego łakomczucha.

Składniki

  • 2 jajka

  • 150 g mąki

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 150 g białej czekolady

  • 2,5 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • skórka z pomarańczy

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę rozpuszczamy w rondelku.

  • Cukier, masło i miód ucieramy.

  • Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową, sok oraz rozpuszczoną czekoladę (trochę pozostawiamy do dekoracji).

  • Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość łączymy ze sobą.

  • Gotową masę wlewamy do natłuszczonych foremek w kształcie serduszek. Jeśli nie mamy takich, wówczas pieczemy biszkopt w normalnej formie a potem wykrawamy z niego serduszka.Ciastka w foremkach pieczemy ok. 30-40 minut w 170ºC (w całości ok. 1h). Wierzch polewamy pozostałą czekoladą.

Ocena: 0