Biszkopt mleczny: najlepszy przepis na ciasto puszyste i rozpływające się w ustach

Biszkopt mleczny: najlepszy przepis na ciasto puszyste i rozpływające się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszysty i wilgotny biszkopt mleczny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Biszkopt mleczny to rodzaj biszkoptu tłuszczowego. Cudowne połączenie masła i mleka zamienia biszkopt w anielskie ciasto jednocześnie puszyste i wilgotne. Mleczny biszkopt idealnie smakuje z konfiturami i kwaśną śmietaną. Można go zapakować dziecku do szkoły lub zabrać do pracy (przyda się przy spadku cukru w organizmie). Dzielę się najlepszym przepisem na obłędnie puszysty biszkopt mleczny! 

Składniki

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej

  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli kuchennej

  • 1/2 szklanki pełnego mleka

  • 4 łyżki masła

  • 3 jajka o temperaturze pokojowej

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Posmaruj dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm.

  • Do dużej miski dwukrotnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.

  • W rondelku podgrzej masło i mleko, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw.

  • Używając miksera elektrycznego, ubij jajka z cukrem i wanilią, aż objętość masy zwiększy się trzykrotnie.

  • Około 1/3 mąki przesiej do ubitych jaj i dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj pozostałą mąkę w 2 kolejnych partiach.

  • Podgrzej mieszankę mleka i masła, aż zagotuje się. Dodaj gorącą mieszaninę do ciasta i wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny.

  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz przez 40-45 minut na złoty kolor.

  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 20 minut w tortownicy. Dopiero, gdy trochę przestygnie, wyjmij biszkopt z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).