Torciki bezowe: z kisielem i owocami oraz adwokatem

2021-03-29
Torciki bezowe: z kisielem i owocami oraz adwokatem
Autor: Shutterstock Bazowe torciki doskonale smakują z owocowym nadzieniem uzupełnionym słodkim likierem jajecznym
średni
70 min
4

Wypróbuj przepis na torciki bezowe z kisielem i adwokatem, pyszny deser Magdy Gessler z programu "MasterChef". Delikatne ciasto bezowe przełożone kremem cytrynowym z dodatkiem kisielu i słodkiego adwokata, posypane borówkami - mmm, palce lizać! Podajemy sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 4 białka jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 szczypta skórki z limonki
  • 150 ml wina czerwonego półsłodkiego/słodkiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 szklanki borówek amerykańskich
  • 100 ml Advocata
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 
  • Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Narysuj na nim 4 kręgi o średnicy 10 cm.
  • Upewnij się, że w białku nie ma ani odrobiny żółtka. Białka wlej do miski lub malaksera, dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. W międzyczasie dodawaj cukier łyżka po łyżce. Gdy białka będą już prawie gotowe, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet.
  • Podziel na cztery równe części i każdą przełóż na blachę, na wcześniej przygotowane kręgi. Włóż blachę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku, na kolejne 30 minut. Przez cały czas piekarnik pozostaw zamknięty.
  • Gdy bezy będą w piekarniku, przygotuj krem i kisiel. Ubij śmietanę z 1 łyżką cukru pudru. Do osobnej miseczki włóż mascarpone. Dodaj łyżeczkę skórki otartej z cytryny, odrobinę wyciśniętego z niej soku i trochę skórki otartej z limonki. Wymieszaj. Dodaj kilka łyżek ubitej śmietany i ostrożnie połącz wszystkie składniki. Cały czas próbuj, pamiętając, że idealny krem jest jednocześnie słodki i delikatnie kwaśny dzięki nutce cytryny.
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszaj z odrobiną wody i odstaw. W garnku zagotuj wino. Gdy się zagotuje, dodaj miód, a następnie mąkę z wodą. Mieszaj aż wywar zgęstnieje, tworząc konsystencję kisielu. Odstaw do ostygnięcia. Na koniec dodaj borówki.
  • Z tych składników przygotuj dwa rodzaje torcików: z kisielem i z Advocatem. Początkowo postępuj tak samo. Połóż krążek z bezy, nałóż na nią 1/4 kremu. W środku zrób zagłębienie. Do jednej dziurki nałóż kisiel, do drugiej wlej adwokat i na kremie ułóż borówki. Oba torciki przykryj pozostałymi krążkami bezowymi. Na wierzch połóż resztę kremu, owoców i udekoruj listkami mięty.