Barszcz ukraiński jarski: przepis na barszcz bez mięsa

2021-03-29
Barszcz ukraiński jarski: przepis na barszcz bez mięsa
Autor: thinkstockphotos.com Barszcz ukraiński w wersji wege jest niemniej sycący - źródłem białka jest fasola
łatwy
60 min
4

Barszcz ukraiński to zupa nadzwyczaj sycąca, gotowana na niesie, z fasolą. W wersji wegetariańskiej, bez mięsa jest równie smaczna, a źródłem białka jest gotowana w niej fasola.

SKŁADNIKI

  • 3 buraki,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 3-4 pomidory,
  • 3/4 szklanki fasoli,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczyć fasolę na noc. Jak zmięknie odcedzić i zalać 2-3 szklankami świeżej wody, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Zielone części włoszczyzny włożyć do garnka, dodać starte jarzyny, wlać 6 szklanek wody i gotować na małym ogniu.
  • Pomidory pokroić, poddusić z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzeć przez sitko i dodać do warzyw.
  • Pokrojone ziemniaki i kapustę dodać do zupy i gotować do miękkości.
  • Na koniec wyjąć zieleninę, dodaj fasolę, cukier, pieprz i koncentraty pomidorowe.
  • Utrzeć śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do pozostałej zupy, zagotować, mieszając.
  • Dodaj rozdrobniony czosnek i koperek.