Barszcz czerwony według Magdy Gessler [WIDEO]

Barszcz czerwony według Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie to prawdziwy rarytas.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Jak zrobić idealny barszcz z uszkami? Okazuje się, że nie jest to takie oczywiste. W 13. ostatnim odcinku 5 serii "Kuchennych rewolucji" na widok wnętrza restauracji pod Łosiem oraz po degustacji lurowatego barszczu, słynna restauratorka powiedziała: "Jest do d*py, ale będzie pier***nik kolorów". Dlaczego? To już musicie sprawdzić sami oglądając program. 

W zamian za to my podajemy przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Aromatyczny i winny czerwony barszcz Magdy Gessler  czaruje wszystkich głębią smaku i pięknego koloru. Sprawdź, jak przyrządza barszcz czerwony szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej pomysłem. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki zalać zimną wodą. Dodać grzyby. Gotować powoli, dodając liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić.

  • Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piecu w skorupkach (kiedy skorupka będzie ciemna, wrzucamy do barszczu na sicie).

  • Gdy barszcz zacznie się gotować, hartujemy go octem dębowym (3 łyżki). Gotujemy powoli, aż buraki zmiękną.

  • Zdejmujemy garnek z ognia. Wyrzucamy: cebule, obierki z jabłek i czosnek.

  • Tak przygotowany barszcz zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzamy i podgrzewamy, nie gotując.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa.

Ocena: 4,5