Sprawdzony przepis na tęczowe ciasto - tęczowa babka nie tylko na Wielkanoc

2021-09-30
Tęczowa babka na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Tęczowe ciasta są bardzo modne i łatwe do przygotowania - na Wielkanoc można zaskoczyć gości  babkę w kolorowe pasy
łatwy
35 min
4

Babka to idealne ciasto nie tylko na Wielkanoc, a i na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi. Można ją zmienić w niebanalną dekorację i za pomocą barwników spożywczych przygotować tęczową babkę. Modne tęczowe ciasta kojarzą nam się z pracochłonnym wypiekaniem placków w różnych kolorach. Jak to zrobić prościej?

Jak uzyskać kolorowy, tęczowy efekt?

Nie trzeba każdej warstwy piec oddzielnie. Można uprościć procedurę i upiec jedną babkę, która będzie miała tęczowe warstwy - jak to zrobić wie każdy, kto kiedykolwiek piekł babkę marmurkową albo tzw. zebrę. Wystarczy przygotować ciasto, podzielić go na części, każdą z nich zabarwić na inny kolor, a następnie w odpowiedni sposób wylać je na blaszkę.

Siedmiokolorowe tęczowe ciasto z trzech barwników

Aby zrobić tęczowe ciasto w 7 kolorach wystarczy kupić trzy barwniki spożywcze w podstawowych barwach: czerwony, żółty, niebieski. Pozostałe kolory można uzyskać mieszając te podstawowe: z czerwonego i żółtego można zrobić barwnik pomarańczowy, z żółtego i niebieskiego zielony, a z niebieskiego i czerwonego wyjdzie fioletowy. Z kolei brązowy kolor ciasta uzyskamy dodając do jasnej masy kakao.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 barwników spożywczych w kolorach: żółtym, pomarańczowym, zielonym, fioletowym, niebieskim i czerwonym
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Miękkie już masło utrzyj z cukrem pudrem. Gdy będzie puszyste nie przerywając ucierania zacznij dodawać po jednym jajku.
  • Następnie dodawaj  stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
  • Foremkę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Jeśli forma ma „kominek”, nie zapomnij o jego natłuszczeniu i oprószeniu tartą bułką.
  • Ciasto podziel na 6 części - część przeznaczona na warstwę zewnętrzną ciasta może być większa niż ta przeznaczona do barwienia na kolejne kolory.
  • Każdą część wymieszaj dokładnie z barwnikiem spożywczym, aby uzyskać jednolity, intensywny kolor.
  • Wylewaj kolejno partie ciasta do foremki - uważając by nią nie poruszać. Pierwszą warstwę wylej na środek blaszki, kolejne na środek poprzedniej warstwy ciasta.
  • Warstwy wylewaj ostrożnie, cienkim strumieniem, jeśli chcesz uzyskać wyraźne granice pomiędzy kolorami.
  • Przełóż ciasto ostrożnie do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45-50 minut.
  • Upieczoną babkę przestudź, wyjmij z formy. Przełóż na płaski talerz lub deskę, polukruj lub obsyp cukrem pudrem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.