Czekoladowa baba
2021-03-29
średni
30 min
4
Czekoladowa baba to ciasto idealne na zakończenie posiłku. Babę czekoladową można również podać na podwieczorek do filiżanki herbaty miętowej. Nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak mięta. Baba czekoladowa nie tylko zachwyca smakiem, ale jest też łatwa do wykonania.
SKŁADNIKI
- 15 dag gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki mleka
- 5 dag cukru
- 3 jajka
- 20 dag mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- łyżka kakao
- masło do wysmarowania formy
- Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- łyżka masła,
- mleko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej (garnuszek czy miskę z czekoladę wstaw do garnka z gotującą się wodą i mieszaj), ostudź.
- Masło utrzyj z cukrem na krem - i dodaj do niego po jednym jajku - ucieraj - wlej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
- Wsyp make z proszkiem oraz kakao, wymieszaj.
- Ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy. Piec 40 min. w temperaturze 180°C
- Gotową babę udekoruj polewą: rozpuść czekoladę z odrobina masła i mleka.