Babka ziemniaczana z sosem chrzanowym (bezmleczna)

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Babka śledziowo-ziemniaczana do barszczu
Autor: thinkstockphotos.com Babka ziemniaczana
średni
120 min
4

Babka ziemniaczana z sosem chrzanowym świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją przyrządzić z boczkiem. Podajemy przepis na babkę ziemniaczaną w wersji bez mleka, za to ze zdrową mąka orkiszową.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • Sos chrzanowy: 1,5 łyżki tartego chrzanu
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odcedź z wody na sicie.

    Cebulę zeszklij na oleju i odstaw do ostygnięcia.

    Białka ubij na sztywno i w trakcie ubijania dodaj żółtka. Ubite jaja wymieszaj z ziemniakami, cebulą i mąką. Całość dopraw solą i pieprzem.

    Formę z kominem wysmaruj olejem i wysyp mąką, a następnie wlej do niej masę ziemniaczaną.

    Babkę piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz przez 20-30 minut.

    Ze składników na sos ugotuj beszamel. Dodaj do niego chrzan i gotuj jeszcze przez chwilę. Babkę podawaj na ciepło polaną sosem.

Dorota Kalita-Typa