Ten przepis na babkę ucieraną ma ponad 30 lat. Nie ma sobie równych, choć jeden składnik zaskakuje

Babka ucierana
Autor: Shutterstock Przepis na babkę ucieraną pochodzi z "Poradnika pani domu" Instytutu Wydawniczego Związków Zawodowych.
łatwy
30 min
8

Przepisy z książek kucharskich z lat 80-tych i 90-tych charakteryzują się prostotą wykonania, niewyszukanymi składnikami. Tak jest i z tą babka ucieraną. Przepis wyszukała kiedyś moja mama w starej książce, minimalnie go zmodyfikowała i niemal od 30 lat robi babkę na Wielkanoc właśnie w ten sposób. Wychodzi puszysta, lekka i pyszna.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć mikserem. Gdy zrobi się jasne i puszyste dodawać do niego stopniowo jajka i cukier i cały czas miksować.
  • Gdy składniki się połączą dodać do nich przesianą mąkę i dokładnie wymieszać na jednolitą, gładką masę.
  • Na koniec dodać cukier waniliowy i amoniak, ponownie wmieszać. 
  • Blaszkę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  • Ciasto przelać do przygotowanej blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C.
  • Piec około 50 minut, aż ciasto się zezłoci, a wbity w nie patyczek będzie suchy.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić, następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej