Babka czekoladowa
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na babkę czekoladową wygrał jedną z trzech nagród głównych w wielkanocnym konkursie firmy DIAMANT. Autorką przepisu jest Anna Stawowa. Puszysta, wilgotna i bardzo czekoladowa babka zdaniem jury jest doskonała na rodzinne spotkanie.
SKŁADNIKI
- jaja 3 szt
- mąka 1 szklanki tortowa
- cukier puder 3/4 szklanki
- masło 120 g
- jogurt grecki 130 g
- kakao 3 łyżki
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- czekolada mleczna 100 g dowolna
- dżem 1 łyżka dowolny u mnie malinowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ucieramy do białości z cukrem, następnie wbijamy jaja i na wolnych obrotach ucieramy, masa może się rozwarstwiać.
- Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, sodą, kakao i mieszamy na wolnych obrotach.
- Teraz czas na jogurt i dżem. Wymieszać.
- Przełożyć do foremki o średnicy 26 cm, na wierzch dodać pokruszoną czekoladę, lekko wygładzić łyżką, ciasto, pieczemy ok 45 min. w temperaturze 180°C, ale to zależy od piekarnika.
- Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się łapie jeszcze, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.
- Wystarczy posypać cukrem, można też zrobić lukier lub polewę.