Babka czekoladowa

2021-03-29
Anna Stawowa
Babka czekoladowa
Autor: Anna Stawowa Przepis na babkę czekoladową nadesłała Pani Anna Stawowa
łatwy
40 min
4

Przepis na babkę czekoladową wygrał jedną z trzech nagród głównych w wielkanocnym konkursie firmy DIAMANT. Autorką przepisu jest Anna Stawowa. Puszysta, wilgotna i bardzo czekoladowa babka zdaniem jury jest doskonała na rodzinne spotkanie. 

SKŁADNIKI

  • jaja 3 szt
  • mąka 1 szklanki tortowa
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • masło 120 g
  • jogurt grecki 130 g
  • kakao 3 łyżki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • czekolada mleczna 100 g dowolna
  • dżem 1 łyżka dowolny u mnie malinowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ucieramy do białości z cukrem, następnie wbijamy jaja i na wolnych obrotach ucieramy, masa może się rozwarstwiać.
  • Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, sodą, kakao i mieszamy na wolnych obrotach.
  • Teraz czas na jogurt i dżem. Wymieszać.
  • Przełożyć do foremki o średnicy 26 cm, na wierzch dodać pokruszoną czekoladę, lekko wygładzić łyżką, ciasto, pieczemy ok 45 min. w temperaturze 180°C, ale to zależy od piekarnika.
  • Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się łapie jeszcze, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.
  • Wystarczy posypać cukrem, można też zrobić lukier lub polewę.
  •  
Anna Stawowa