Babka cytrynowo-kakaowa z majonezem

2021-03-29
Aneta Gwinter
Babka zając
Autor: Aneta Gwinter Przepis na babkę z zajączkiem przesłała Pani Aneta Gwiner.
łatwy
60 min
4

Przepis na babkę cytrynowo-kakaową został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Aneta Gwinter. Puszyste ciasto o świeżym aromacie cytrusów z zaskakującym nadzieniem kakaowym w kształcie wielkanocnego zajączka. Prawdziwie świąteczne ciasto przygotowane z kunsztem i smakiem. 

SKŁADNIKI

  • Masa jasna:
  • 0,5 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/8 szklanki cukru DIAMANT
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • skórka i sok z 1/4 cytryny
  •  
  • Masa ciemna:
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru DIAMANT
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • lukier, oraz ulubione dodatki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy ciasto jasne:
  • Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i żółtka. Mieszamy. Dodajemy do masy przesiane mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 440 minut w 170 st.
  • Wystudzoną babkę kroimy w kromki i wycinamy wykrawaczką do ciastek kształt królika.
  • Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i żółtka. Mieszamy. Dodajemy do masy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę masy. Na masę ustawiamy kształty królika od początku formy do jej końca (królik jeden po drugim). Wlewamy pozostałą masę i pieczemy 440 minut w 170 st.
  • Wystudzoną babkę lukrujemy i posypujemy ulubionymi dodatkami.
  •  
Aneta Gwinter