Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

2021-03-29
Bożena Peczka
Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym
Autor: Bożena Peczka Przepis na babkę brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym nadesłała Pani Bożena Peczka
łatwy
0 min
4

Przepis na babkę brownie z zapiekanym budyniem i sosem malinowym został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Bożena Peczka. Czekoladowe ciasto brownie z aksamitnym budyniem waniliowym i doskonałym sosem owocowym to wykwintne ciasto na rodzinne spotkanie z okazji świąt.

 

SKŁADNIKI

  • NA BUDYŃ:
  • budyń waniliowy z cukrem 
  • 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 ml mleka 2 lub 3,2 %
  • 6 jaj
  •  
  • NA BROWNIE:
  • 85 masła
  • 120 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 120 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 100 g cukru Diamant
  • 85 g mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub w mikrofali (mieszając co kilkanaście sekund). Kiedy masa przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka.
  • Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy do formy wysmarowanej masłem, Wszystkie składniki na masę budyniową mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką, delikatnie wylewamy na ciasto czekoladowe. Masa budyniowa przejdzie na spód podczas pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Studzimy w foremce, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem, foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i wykładamy na paterę Maliny podsmażamy na patelni wciąż mieszając do zgęstnienia, przestudzony wylewamy na babkę .
Baszamel historia baby wielkanocnej
Bożena Peczka