Żubrówka: przepis na nalewkę na trawie turówce

2021-08-31
Żubrówka
Autor: Shutterstock Turówka wonna to rodzaj trawy, który rośnie w Puszczy Białowieskiej
łatwy
10 min
4

Żubrówka to jedna z najstarszych polskich nalewek. Nastój alkoholowy uzyskuje się przez macerację trawy żubrówki, zwanej również turówką wonną Hierochloe odorata L. Nalewka na żubrówce pachnie wiatrem wolności i smakuje dziką naturą ostatniej pierwotnej puszczy w Europie - Puszczy Białowieskiej. Żubrówkę podaje się do wędzonych lub pieczonych mięs. Jest wysoko ceniona przez smakoszy nie tylko z Polski. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 Kup książkę online

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 20 źdźbeł trawy turówki wonnej
  • 30 g cukru
  • 1 litr wódki 40%
  • 1 szklanka spirytusu rektyfikowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki łodygi turówki włożyć do gąsiorka. Zalać wódką, spirytusem i posłodzić.
  • Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na pięć tygodni, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
  • Następnie przefiltrować przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek. Do każdej butelki włożyć całe źdźbło turówki. Zakorkować.
  • Nalewkę przechowywać w piwnicy. Najlepiej smakuje schłodzona. 
Nalewki domowe