Wino truskawkowe - sprawdzony przepis na wino z truskawek

2023-06-12
Wino truskawkowe
Autor: Shutterstock Słodkie wino truskawkowe poprawi nastrój w jesienne wieczory.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wino truskawkowe przywodzi na myśl gorące lato. Warto zachować smak świeżych owoców w gąsiorku, aby dodać smaku długim zimowym wieczorom. Tym bardziej, ze przygotowanie trunku nie jest specjalnie trudne, a wymaga tylko nieco cierpliwości i uwagi.

SKŁADNIKI

  • 5 kg truskawek
  • 4 kg cukru
  • 8 litrów wody
  • kwasek cytrynowy
  • drożdże winiarskie z pożywką
  • szklanka mocnej herbaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki dokładnie przebierz, odrzuć nadpsute lub uszkodzone owoce. Następnie umyj je i osusz.
  • Usuń szypułki, a owoce ugnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.
  • Gotujemy syrop z 3 kg cukru i 6 litrów wody, studzimy.
  • Chłodnym syropem zalewamy truskawki, dodajemy kwasek, herbatę i drożdże.
  • Odstawiamy na 5-6 dni do fermentacji, po czym dodajemy pozostałe cukier i wodę.
  • Ponownie odstawiamy, a gdy wino całkowicie sfermentuje (przestanie bulgotać) filtrujemy.
  • Odstawiamy gąsior do sklarowania wina, a następnie jeszcze na 4 miesiące pozostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Jak dobierać wino do potraw?
redakcja
więcej