Wino truskawkowe - sprawdzony przepis na wino z truskawek
2023-06-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wino truskawkowe przywodzi na myśl gorące lato. Warto zachować smak świeżych owoców w gąsiorku, aby dodać smaku długim zimowym wieczorom. Tym bardziej, ze przygotowanie trunku nie jest specjalnie trudne, a wymaga tylko nieco cierpliwości i uwagi.
SKŁADNIKI
- 5 kg truskawek
- 4 kg cukru
- 8 litrów wody
- kwasek cytrynowy
- drożdże winiarskie z pożywką
- szklanka mocnej herbaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki dokładnie przebierz, odrzuć nadpsute lub uszkodzone owoce. Następnie umyj je i osusz.
- Usuń szypułki, a owoce ugnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.
- Gotujemy syrop z 3 kg cukru i 6 litrów wody, studzimy.
- Chłodnym syropem zalewamy truskawki, dodajemy kwasek, herbatę i drożdże.
- Odstawiamy na 5-6 dni do fermentacji, po czym dodajemy pozostałe cukier i wodę.
- Ponownie odstawiamy, a gdy wino całkowicie sfermentuje (przestanie bulgotać) filtrujemy.
- Odstawiamy gąsior do sklarowania wina, a następnie jeszcze na 4 miesiące pozostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Jak dobierać wino do potraw?